Nog meer regen en macht

Inderdaad, nog meer regen vandaag, en geen klein beetje !

Mijn gazon was heel dankbaar gisteren, maar vandaag vindt het dat het geen aquarium moet worden.

De hond (zijn naam is Novak, tussen haakjes, geboren tijdens een tennismatch van zijn naamgenoot, en met een voorliefde voor alle soorten pluizige ballen), vindt dit een geldig excuus om met modderpoten door de keuken te spurten, tot ergernis van menselijke bewoners van diezelfde keuken, maar dat mag de pret niet bederven.

Hij meent, ja het is een grote puppy, dat hij de baas is van de wereld.

En dat doet me denken aan het begrip “baas” en “macht”.

In het bedrijfsleven, in de overheid en vooral in de politiek speelt dit begrip “macht”.

In bestuurlijke functies (ja, weer dat taaltje, ik weet het) is macht iets wat toegekend werd door kiezers, door de bevolking dus, aan een parlement of gemeenteraad, om er iets mee te doen voor hen. Om de gemeenschap te organiseren en verbeteren.

Zo werkt onze democratie. En ik zie het woord “macht” liever vervangen  worden door het woord “volmacht”. Wij, als burger, vertrouwen jullie, verkozenen, om ons te vertegenwoordigen en te verdedigen. (en dat liefst nog te doen met zo weinig mogelijk formulieren).

Prachtig princiepe, stammend uit de tijd van de oude Grieken.

Maar het houdt één risico in : een bestuur heeft een zekere macht (of noem het autoriteit) nodig om dingen gedaan te krijgen. Dat is vanzelfsprekend. Maar zodra een bestuur zijn macht begint te gebruiken (en dat is een heel menselijke, niet zo mooie eigenschap) om zichzelf te bestendigen om macht te gebruiken om macht te behouden, dan loopt er iets mis, en dan wordt het doel iets anders dan als afgevaardigde van de kiezer op te treden.

Een mooi voorbeeld is een Leuvense burgemeester die ik niet bij naam ga noemen. Zijn eigen-macht werd zo groot dat er nu één groot zwart gat na hem volgt. De bestuurder werd een keizer, oppositie werd opgeruimd en de kiezer keek ernaar.

Leuven is geen groot probleem, een bestuurswissel zal er automatisch komen, er is daar verandering nodig en die komt er nu ook van nature uit.

Tielt-Winge, tja, zullen we dezelfde vraag stellen ? … (let op de drie puntjes)

Ik kan hier nog een tijdje over filosoferen, maar het is aan jou, beste lezer, om als kiezer de vraag te stellen : bestaat hier ook een machtsblok dat zichzelf wil bestendigen, en is dat wel gezond ?

Of is er een verandering nodig?

Denk erover…

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *