Straatbeeld en landschap

Jazeker, 14 oktober is dichtbij, en bij de politici raken de zenuwen stilaan gespannen als pianosnaren.

Bij mijn hond ook, maar toegegeven, die zijn zenuwen zijn altijd gespannen.

Bij de vogels, paarden en konijnen in onze streek niet, zij zijn slimmer.

Wat me vooral opvalt in onze gemeente Tielt-Winge (en ook in andere gemeenten) is de enorme wildgroei aan fotografisch plaatmateriaal.

Toegegeven, mijn kop hangt daar ook ergens een paar keer tussen, maar ik durf toch te zeggen : in bescheiden hoeveelheid. Een mens moet kunnen zien dat ik besta, maar waarom iemand op mij zou stemmen vanwege de foto van mijn kop, dat gaat mijn petje te boven. Ik heb dingen te zeggen, ik heb ideeën, denkpatronen, maar of ik een beter bestuurder zou zijn als mijn kop jouw aanstaat, daar twijfel ik aan.

En wat me vooral opvalt is dat één bepaalde partij in onze gemeente onevenredig veel koppen uithangt (ik ga die partij niet noemen maar het valt wel op).

Met als redenering : hoe meer koppen ik toon, des te meer stemmen ik krijg. Ik hoop voor de burgers van Tielt-Winge dat ze niet in zo’n eenvoudige val trappen.

Ik, indien ik een onbesliste kiezer zou zijn (dat ben ik dus uiteraard niet) dan zou ik dat heel opdringerig beginnen te vinden. Ik zal mijn eigen mening wel vormen zonder zo’n oerwoud aan koppen.

En kijk eens nader naar de borden en posters van die welbepaalde partij : het zijn er niet alleen massaal veel, maar ook van zeer hoge kwaliteit. Ik ken wel iets van die reproductie-business (eigenlijk ben ik micro-elektronicus van beroep, dus iets heel anders, maar een persoon zeer nauw naast mij weet er dus heel veel van).

En dus kan ik het wel een beetje beoordelen. Die massale hoeveelheid publiciteit van hoge kwaliteit, dat kost TONNEN van geld. En waarom ? Om twee weken je kop te kunnen laten zien en achteraf het geld terug te verdienen?

Ik hoor het in mijn omgeving, in mijn straat, volkse meningen als “jaja, daar hebben ze wél geld voor”.

Kleine denkfout natuurlijk, want dat geld komt van die bepaalde partijkas en niet van de gemeente, maar dat is wel de indruk die de politicus aan de burger geeft : al die opdringerige koppen, landschapsbederf wat hebben wij daaraan? Hadden we niet beter dat geld in kankeronderzoek (bijvoorbeeld) gestoken en een grote geschreven en geargumenteerde campagne gevoerd, gedrukt in de bus of op internet ?

In plaats van met koppen te gooien op plaatjes en houten paaltjes ?

Ik hoop dat Tielt-Winge burgers heeft met gezond verstand. Ik ben er eigenlijk van overtuigd.

Morgen meer. Misschien dan iets meer over mezelf en mijn partij.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *